Gegrilde bananen met rum
Porties : 4
Voorbereiding : 20 min
Marineren : 2 uur
Baktijd : 8 min
8 el oude rum
3 el bruine suiker
4 bananen
1 Meng in een kleine kookpan 8 eetlepels water met de rum en de bruine suiker. Warm het geheel een paar seconden op. Zodra de suiker gesmolten is, roert u het mengsel om en giet u de siroop in een grote, diepe schaal.
2 Prik op verschillende plaatsen met een vork in de schil van de banaan. Laat de bananen op kamertemperatuur 2 uur marineren in de siroop. Overgiet ze regelmatig met de siroop.
3 Bak de bananen aan op de barbecuegrill. Grill ze enkele minuten in de schil. Haal de bananen van het vuur zodra het vruchtvlees zacht wordt.
4 Serveer het vruchtvlees van de banaan met een bolletje roomijs (rum-rozijnen- of vanilleijs)
Gemarineerde hamrolletjes
Porties : 4 - 8
Voorbereiding : 10 min
Marineren : 10 min
Baktijd : 10 min
4 plakken rauwe ham
8 kleine, jonge geitenkaasjes (bv. Bouchon de Sancerre)
4 el olijfolie
200 g rucola (of gemengde sla)
1/2 tl pittige dijonmosted
1 el sherryazijn
zout, peper
1 Snijd de plakjes rauwe ham in tweeën. Wikkel elk geitenkaasje in een half plakje ham. Leg de rolletjes in een diepe schaal. Kruid met zout en peper en overgiet met de olijfolie. Laat 10 minuten marineren.
2 Bak de hamrolletjes aan op de hete barbecuegrill. Bak ze in 10 minuten gaar (draai ze af en toe om).
3 Meng ondertussen de olijfolie van de marinade, de mosterd en de azijn tot een gladde saladedressing. Zodra de ham gaar is en de kaas lichtjes gesmolten is, wast u de rucola. Breng die op smaak met de dressing.
4 Serveer de rolletjes goed warm, samen met de rucola.
Minispiesjes met gerookte en verse zalm
Porties : 4
Voorbereiding : 20 min
Baktijd : 10 min
4 plakjes gerookte zalm
4 verse zalmmoten
4 citroenen
1 takje verse dille
het sap van 1 limoen
4 el olijfolie
zout, peper
1 Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes en de zalmmoten in gelijke blokjes. Snijd de citroenen in flinterdunne schijfjes. Snijd elk citroenschijfje in vieren.
2 Maak de spiesjes: prik afwisselend een stukje gerookte zalm, een blokje verse zalm en een citroenschijfje op de spiesjes. Maak 3 - 4 minispiesjes per persoon. Kruid de spiesjes met zout en peper.
3 Maak de vinaigrette: was de dille en hak hem fijn. Meng de dille met het limoensap en de olijfolie.
4 Bak de spiesjes aan op de hete barbecuegrill en bak ze 5 minuten aan weerszijden.
5 Breng de spiesjes op smaak met de vinaigrette en dien goed warm op bij het aperitief.
Gegrilde maïs met kerrieboter
Porties : 4
Voorbereiding : 10 min
Baktijd : 35 min
100 g boter
1 el kerriepoeder
1 tl gedroogde provençaalse kruiden
4 maïskolven
zout, peper
1 Smelt de boter gedurende 2 minuten inde magnetron. Meng de boter met de kerrie en de kruiden. Laat de helft van de kerrieboter hard worden in de koelkast.
2 Kruid intussen de maïskolven met zout en peper en bak ze 35 minuten op de barbecue. Besmeer ze voortdurend met de gesmolten kerrieboter.
3 Serveer de maïskolven goed warm. Leg op elke kolf een nootje verse kerrieboter
Gegrilde geitenkaasjes met gerookt spek
Porties : 4
Voorbereiding : 15 min
Baktijd : 10 - 15 min
1 takje verse rozemarijn
4 geitenkaasjes (crottins de Chavignol)
8 dunne plakjes gerookt spek
2 el olijfolie
zout, peper
1 Ris de blaadjes van het takje rozemarijn en hak ze fijn. Kruid de geitenkaasjes met zout en peper en omwikkel ze met 2 plakjes spek in kruisvorm.
2 Bak de kaasjes aan op de barbecuegrill en bak ze 5 - 7 minuten aan weerszijden op een zacht vuurtje.
3 Haal de geitenkaasjes van het vuur wanneer ze zacht worden en het spek mooi gegrild is. Verdeel ze over de borden. Besprenkel met een vleugje olijfolie en bestrooi met de fijngehakte rozemarijn.
4 Dien de gegrilde geitenkaasjes met gerookt spek goed warm op, met een groene salade.
Kersttomaten en ananas met kerrie
Porties : 4
Voorbereiding : 15 min
Baktijd : 10 min
1 ananas (soort victoria)
20 kersttomaten
1 el kerriepoeder
2 el olijfolie
zout, peper
1 Schil de ananas tot op het vruchtvlees. Snijd het vruchtvlees in gelijke blokjes.
2 Maak de spiesjes: prik op elk houten spiesje 1 kersttomaat en 1 blokje ananas. Kruid de spiesjes met zout en peper en breng op smaak met de kerrie.
3 Bak de spiesjes 10 minuten op de barbecue (draai ze af en toe om).
4 Zodra de spiesjes gaar zijn, besprenkelt u ze met de olijfolie. Dien goed warm op.
Salade van gegrilde kerstomaten met rauwe ham
Porties : 4
Voorbereiding : 10 min
Marineren : 5 min
Baktijd : 20 min
20 kerstomaten
2 el balsamicoazijn
4 el olijfolie
4 plakken rauwe ham
peper
1 Was de tomaten (verwijder het kroontje niet) en dep ze droog. Meng in een slakom de balsamicoazijn en de olijfolie en laat de tomaten hierin 5 minuten marineren.
2 Leg de plakjes rauwe ham op de barbecuegrill en bak ze 5 minuten aan weerszijden. Houd warm.
3 Bak de kerstomaten aan op de barbecuegrill en bak ze 5 minuten aan weerszijden.
4 Verdeel de plakjes rauwe ham en de tomaten over de borden. Breng op smaak met de marinade en een snufje peper.
5 Dien lauwwarm op met geroosterd brood.
Gegrilde auberginerolletjes met ansjovis en salie
Porties : 4
Voorbereiding : 20 min
Baktijd : 20 min
2 aubergines
4 el olijfolie
20 salieblaadjes
20 ansjovissen
zout, peper
1 Was de aubergines, verwijder de steel en snijd ze in 20 dunne plakjes. Bestrijk ze met olijfolie
2 Bak de aubergineplakjes aan op de barbecuegrill. Bak ze in ongeveer 20 minuten op een zacht vuur gaar (draai ze af en toe om)
3 Was de salieblaadjes en verwijder de steentjes.
4 Zodra de aubergineplakjes gaar zijn, schikt u op elk plakje 1 ansjovis en 1 blaadje salie. Rol op en zet vast met een houten prikker. Bak elk auberginerolletje met ansjovis en salie enkele minuten op de barbecue.
5 Dien de gegrilde auberginerolletjes op bij het aperitief
Crostini met olijfolie, kersttomaatjes en kappertjes
Porties : 4
Voorbereiding : 15 min
Baktijd : 10 min
4 takjes verse tijm
4 el olijfolie
4 sneetjes boerenbrood (of 1/2 stokbrood)
4 knoflookteentjes (roze knoflook)
12 rode of gele kerstomaten
2 tl kleine kappertjes
zout, peper
1 Maak de tijmolie: ris de tijmblaadjes van de takjes en meng ze met de olijfolie. Drenk de sneetjes boerenbrood in dit mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
2 Schik de broodsneetjes op de barbecue. Bak ze aan weerszijden goudbruin en wrijf ze in met de knoflookteentjes.
3 Snijd de kerstomaten in tweeën. Verdeel de halve tomaatjes en de kappertjes over de broodsneetjes.
4 Leg de crostini weer op de barbecuegrill en laat ze mooi roosteren.
5 Serveer de crostini bij het aperitief of als voorgerecht, met een groene salade.
Drumsticks met ahornsiroop en sesamzaad
Porties : 4
Voorbereiding : 25 min
Marineren : 2 uur
Baktijd : 30 min
12 drumsticks (kippenboutjes)
6 el ahornsiroop
2 el balsamicoazijn
1 el geroosterd sesamzaad
zout, peper
1 Kruid de drumsticks met zout en peper. Meng in een schaal de ahornsiroop en de balsamicoazijn. Laat de kippenbouten hierin 2 uur marineren.
2 Laat de drumsticks uitlekken en schroei ze dicht op de barbecuegrill. Bak ze in 30 minuten gaar (besmeer ze voortdurend met de marinade). Draai de kippenbouten om met een vork, zodat ze aan alle kanten mooi karamelliseren.
3 Schik de drumsticks op een serveerschaal. Kruid ze met zout en peper en overgiet ze met de overgebleven marinade. Bestrooi met geroosterd sesamzaad.
Gekonfijte en gegrilde eendenbout met honing en gember
Porties : 4
Voorbereiding : 20 min
Baktijd : 20 - 25 min
80 g verse gember
4 el vloeibare honing
4 gekonfijte eendenbouten (diepgevroren of uit blik)
zout, peper
1 Schil de verse gember en hak hem fijn. Meng dit in een kom met honing. Besmeer de gekonfijte eendenbouten met een deel van het honinggembermengsel.
2 Schroei de eendenbouten dicht op de barbecuegrill. Bak ze 10 - 12 minuten aan weerszijden. Besmeer de eendenbouten tijdens het bakken met de rest van het honinggembermengsel.
3 Serveer de eendenbouten goed warm met selderiepuree.
Witte tonijn met specerijen-marinade
Porties : 4
Voorbereiding : 15 min
Marineren : 30 min
Baktijd : 20 min
Ingrediënten
2 el kerriepoeder
1 tl paprikapoeder
4 el arachideolie
1 grote schijf witte tonijn (800 - 900 g)
zout, peper
1 Maak de marinade: meng het kerrie- en paprikapoeder met de arachideolie. Kruid de tonijn met zout en peper en besmeer hem met de marinade. Laat de vis 30 minuten marineren op kamertemperatuur.
2 Laat de tonijn uitlekken en schroei hem dicht op de hete barbecuegrill. Bak de vis 10 minuten aan weerszijden. Bak de witte tonijn niet te hard: halfdoorbakken (mi-cuit) is hij op zijn best.
3 Breng de tonijn op smaak met een vleugje marinade en dien op.
Gegrilde zwaardvis met basilicum en kappertjes
Porties : 4
Voorbereiding : 45 min
Baktijd : 20 min
4 zwaardvismoten
1 el olijfolie
3 el arachideolie
1 el balsamicoazijn
2 el kappertjes
1 bosje vers basilicum
zout, peper
1 Overgiet de zwaardvismoten met 1 eetlepel olijfolie. Kruid met zout en peper.
2 Bak de vis aan op de barbecuegrill. Gril hem 10 minuten aan weerszijden.
3 Maak intussen de vinaigrette: meng in een kom de arachideolie, de balsamicoazijn, de kappertjes en de basilicumblaadjes. Breng op smaak met zout en peper.
4 Zodra de zwaardvismoten gaar zijn, schikt u ze op een grote schaal. Overgiet met de vinaigrette. Dien meteen op met aardappelpuree of gesmoorde prei.
Gemarineerde sint-jakobs-brochettes met knoflook
Porties : 4
Voorbereiding : 20 min
Marineren : 30 min
Baktijd : 10 min
2 el fijngesneden knoflook
6 el olijfolie
het sap van 3 sinaasappels
24 sint-jakobsnootjes
zout, peper
Meng voor de marinade in een schaal de olijfolie, het sinaasappelsap en de knoflook. Voeg de sint-jakobsnootjes toe, kruid met zout en peper en meng alles goed door elkaar. Laat dit 30 minuten marineren op kamertemperatuur.
1 Laat de sint-jakobsnootjes uitlekken. Maak 8 brochettes: prik op elke spies 3 sint-jakobsnootjes.
2 Bak de brochettes aan op de barbecue en bak ze 5 minuten aan weerszijden op hete houtskool.
3 Zodra de brochettes klaar zijn, overgiet u ze met een beetje van de overgebleven marinade. Breng op smaak met zout en peper en dien op.
Lamsbrochettes met gedroogde abrikozen en rozemarijn
Porties : 4 - 6
Voorbereiding : 25 min
Baktijd : 25 min
40 gedroogde abrikozen
1 kleine lamsschouder (ontbeend)
takjes verse rozemarijn
6 el olijfolie
1 el komijnpoeder
zout, peper
1 Snijd de gedroogde abrikozen in tweeën. Verwijder het vet van de lamsschouder en snijd het vlees in kleine, gelijke stukken. Maak de brochettes: prik voorzichtig en afwisselend de stukken vlees en de abrikozen op de takjes rozemarijn. Reken 7 halve abrikozen en 4 - 5 stukken vlees per brochette.
2 Leg alle brochettes op een grote schaal. Besprenkel met olijfolie en kruid met zout, peper en komijnpoeder. Laat rusten op kamertemperatuur en warm intussen de houtskool op voor de barbecue.
3 Laat de brochettes uitlekken en bak ze aan op de barbecuegrill. Bak ze in ongeveer 25 minuten gaar: het vlees moet mooi gegrild zijn en de abrikozen lekker zacht.
4 Dien de brochettes meteen op. Serveer met warm griesmeel met boter of goed afgekoelde tabouleh.
Kalfsfilet met pesto
Porties : 4 - 6
Voorbereiding : 15 min
Baktijd : 30 min
1 groot, dik stuk kalfsfilet
(800 g, volledig ontvet)
1 el olijfolie
4 el pesto
2 el geraspte parmezaanse kaas
zout, peper
1 Besmeer de kalfsfilet met de olijfolie. Kruid met zout en peper.
2 Schroei het vlees dicht op de barbecuegrill. Bak de kalfsfilet in 30 minuten gaar (draai hem af en toe om, zodat hij mooi kleurt).
3 Laat de gare kalfsfilet 10 minuten rusten. Besmeer hem met de pesto en bestrooi met de geraspte kaas. Snijd de filet in dikke plakken.
4 Dien de plakken kelfsfilet op met pasta die u op smaak brengt met een vleugje olijfolie.
Lamsboutrolletjes met komijn en harissa
Porties : 4
Voorbereiding : 30 min
Baktijd : 25 min
4 dunne plakken lamsbout
1 el harissa
1 el komijnzaad
4 takjes verse tijm
zout, peper
1 Verwijder het vet van de plakken lamsbout. Besmeer één zijde van het vlees met de harissa en het komijnzaad. Kruid met zout en peper. Leg in het midden een takje tijm en rol elke plak apart op. Zet vast met keukentouw, net zoals ee, stuk gebraad.
2 Bak de rolletjes aan op de barbecuegrill. Bak ze in 25 minuten gaar (draai ze af en toe om).
3 Serveer de lamsboutrolletjes met griesmeel (couscous) en rozijnen.
Gegrild varkensvlees op mexicaanse wijze
Porties : 4
Voorbereiding : 25 min
Baktijd : 30 min
2 avocado’s
het sap van 1 limoen
2 el olijfolie
4 grote tomaten
1 rode ui
1/2 groene paprika
5 el olijfolie
1/4 tl sambal oelek
4 varkenskoteletten (versneden uit de rug)
maïschips
zout, peper
1 Maak de avocadopuree: schil de avocado’s en pureer het vruchtvlees met het limoensap, de olijfolie en een snufje zout en peper tot een smeuïge, gladde puree.
2 Maak de salsa: snijd de tomaten in tweeën en gril ze 20 minuten op de barbecue. Pureer ze met de rode ui en de rauwe halve groene paprika. Voeg de olijfolie en de sambal oelek toe. Kruid met zout en peper en meng.
3 Kruid de varkenskoteletten met zout en peper. Schroei ze dicht op de gloeiende houtskool en bak ze 15 minuten aan weerszijden, zodat ze mooi kleuren.
4 Zodra het vlees gaar en knapperig is, snijdt u het in kleine stukken (verwijder zorgvuldig de botten). Breng op smaak met de salsa en dien op met de advocadopuree en de maïschips.
Runderbrochettes met paprika en gedroogde pepers
Porties : 4
Voorbereiding : 30 min
Baktijd : 10 min
2 rode paprika’s
800 g biefstuk van de dikke lende (rumsteak)
3 el zonnebloemolie
1/2 tl gedroogde pepertjes
zout, peper
1 Snijd de paprika’s en de biefstuk in kleine stukken. Maak de brochettes: prik afwisselend een blokje vlees en een stukje paprika op elke spies. Meng de zonnebloemolie en de gedroogde pepertjes. Breng de brochettes op smaak met dit mengsel en kruid met zout en peper.
2 Bak de brochettes 5 minuten aan op de barbecuegrill.
3 Dien de brochettes op als het vlees nog iets sappig is en de paprika’s nog knapperig zijn.
4 Varieer en dien de brochettes op bij het aperitief met een krachtige rode wijn of een biertje.
Varkensgebraad op aziatische wijze
Porties : 4
Voorbereiding : 15 min
Baktijd : 40 min
6 el barbecuesaus
1 el sesamolie
4 el sojasaus
1 tl vijfkruidenpoeder
800 g varkensgebraad (rugstuk)
zout, peper
1 Maak de aziatische saus: meng de barbecuesaus, de sesamolie, de sojasaus en het vijfkruidenpoeder.
2 Snijd het varkensgebraad in 4 dikke stukken. Kruid elk stuk met zout en peper en bak ze zonder vetstof aan op de barbecuegrill.
3 Besmeer het vlees voortdurend met de aziatische saus, met behulp van een keukenkwastje. Bak het vlees 20 minuten aan weerszijden op een zacht vuurtje. het vlees moet sappig zijn en moet bedekt zijn met een laagje lichtjes gegrilde saus.
4 Haal het vlees van de barbecue en verdeel het in stukken.
5 Dien op met de rest van de saus en aardappelpuree.